• Εισαγωγή
  • Η μέθοδος
  • Τα φάρμακα
  • Διαφορετική φιλοσοφία

Εισαγωγή

Η Ομοιοπαθητική είναι μία ξεχωριστή και αυτοτελής θεραπευτική τέχνη η οποία χρησιμοποιεί μικροσκοπικές δόσεις φαρμάκων με στόχο την διέγερση του ανοσοποιητικού μηχανισμού. Θεμελιώδης διαφορά με την συμβατική ιατρική είναι οτι με την ομοιοπαθητική δεν αντιμετωπίζουμε ασθένειες αλλά ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από συμπτώματα.

Σύμφωνα με την Oμοιοπαθητική θεωρία, η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι η φυσική αντίδραση του αμυντικού μηχανισμού ώστε ο οργανισμός να επανέρθει σε ισορροπία. Δηλαδή, μέσα από τα συμπτώματα, ο οργανισμός προσπαθεί να αυτοθεραπευτεί.

Για παράδειγμα:

Σε οξείες περιπτώσεις: συμπτώματα όπως η διάρροια, οι εκκρίσεις ή ο πυρετός είναι προσπάθειες για την εξάλειψη του παθογόνου παράγοντα – βακτήριο, ιός, μικρόβιο κτλ.

Σε χρόνιες περιπτώσεις: συμπτώματα όπως η υπέρταση, η αρθρίτιδα ή το άσθμα είναι προσπάθειες για αυτοΐαση οι οποίες αποτυγχάνουν – για αυτό ονομάζονται χρόνιες.

Εάν δεχτούμε τα προηγούμενα, τότε συμπεραίνουμε οτι ο ανθρώπινος οργανισμός μέσα από τα συμπτώματα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί  να ξεφορτωθεί μία ασθένεια ή ένα μικρόβιο.

Η βασική ιδέα της Ομοιοπαθητικής στηρίζεται πάνω σε αυτήν την παραδοχή.  Δηλαδή αν εφαρμόσουμε μία μέθοδο με την οποία να ενθαρρύνουμε αντί να καταπιέζουμε τα συμπτώματα, τότε ο οργανισμός θα ξεπεράσει την διαταραχή γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα.

Η μέθοδος

Μία ουσία που μπορεί να προκαλέσει ένα σύμπτωμα ή μία ασθένεια, μπορεί, σε πολύ μικρές δόσεις, να θεραπεύσει παρόμοια προβλήματα.

Έστω ότι κάποιος υποφέρει από ισχιαλγία και παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα: πόνος στο αριστερό ισχίο, πόνος χαμηλά στην μέση, οι πόνοι ανακουφίζονται με την κίνηση ενώ χειροτερεύουν όταν ο ασθενής μένει στην ίδια θέση ή ακίνητος.

Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής χρειάζεται ένα φάρμακο που θα ενθαρρύνει – ωθήσει τον οργανισμό προς την ίδια κατεύθυνση, άρα, ένα φάρμακο που να προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με τα δικά του.

Με άλλα λόγια, δίνουμε ένα φάρμακο το οποίο δρα με τον ίδιο τρόπο δράσης του αμυντικού μηχανισμού.

Τα φάρμακα

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκεύαζονται με φυσικό τρόπο μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας και στην τελική τους μορφή δεν παρουσιάζουν καμία χημική ή τοξική ιδιότητα.

Το κλειδί για την κατανόηση της δράσης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων βρίσκεται στην ενεργειακή τους φύση. Δεν ενεργούν στο επίπεδο της βιοχημείας αλλά σε ένα βαθύτερο επίπεδο (ηλεκτρομαγνητικό) του ανθρώπινου οργανισμού. Δίνουν την απαραίτητη έξτρα ώθηση που χρειάζεται ο οργανισμός για να ξεπεράσει από μόνος του τα προβλήματα του.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι: δεν είναι το φάρμακο που θεραπεύει τον ασθενή αλλά ο ίδιος ο οργανισμός.

Διαφορετική Φιλοσοφία

Η πεποίθηση που κυριαρχεί στον δυτικό πολιτισμό είναι πως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των ασθενειών είναι αυτός της συμβατικής ιατρικής. Ωστόσο, για κάποιον που έχει μεγαλώσει και ζει σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, η πρόσβαση σε διαφορετικές μεθόδους θεραπείας θεωρείται φυσιολογική.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων τους, είτε γιατί δεν βρίσκουν λύση είτε διότι προτιμούν έναν πιο ήπιο και φυσικό τρόπο θεραπείας.

Πλέον, στις μέρες μας υπάρχει μία πληθώρα επιλογών πέραν την κλασικής ιατρικής. Στην πραγματικότητα όμως, διαφορετικά θεραπευτικά συστήματα όπως η Αγιουρβέδα, η Ομοιοπαθητική και ο Βελονισμός εφαρμόζονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

– Συμβατική Ιατρική

Σε γενικές γραμμές, η συμβατική ιατρική αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο μόνο ως προς την υλική του υπόσταση. Παρότι υπάρχουν αναφορές σχετικά με τον νου και τα συναισθήματα, αυτές οι αναφορές είναι άμεσα συνδεδεμένες με την λειτουργία του εγκεφάλου.

Απόρροια αυτής της οπτικής είναι πως οτιδήποτε δεν μπορεί να μετρηθεί, να αναλυθεί και να ρυθμιστεί, θεωρείται ασήμαντο. Συνεπώς οι αντίστοιχες διαθέσιμες θεραπείες – χημικά φάρμακα, ραδιοθεραπεία, εγχείρηση – έχουν εφαρμογή μόνο στο σωματικό επίπεδο.

– Ολιστική Ιατρική

Σε αντίθεση με την συμβατική ιατρική, η ολιστική αντίληψη κατανοεί τον άνθρωπο σε τρία διαφορετικά επίπεδα – νοητικό, συναισθηματικό, σωματικό – τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και ενεργούν ως μία ολότητα.

Το κεντρικό σημείο της ολιστικής φιλοσοφίας βασίζεται στην ύπαρξη μίας ενέργειας (αμυντικός μηχανισμός) η οποία επιβλέπει και συντονίζει όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Συνεπώς η θεραπεία που εφαρμόζεται στοχεύει στην διέγερση αυτής της ενέργειας.

Αντίθετες κατευθύνσεις

Ο παρακάτω πίνακας δεν εξετάζει την αποτελεσματικότητα των δύο φιλοσοφικών συστημάτων, παρά εστιάζει στον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης.

Εάν η συμβατική ιατρική τείνει προς την καταπίεση της φυσικής αντίδρασης του οργανισμού ενώ η ολιστική ιατρική τείνει προς την ενθάρρυνση της, τότε είναι προφανές ότι δρουν σε αντίθετες κατευθύνσεις.

 

Ολιστική Ιατρική

  • Ενεργειακή
  • Στοχεύει σε όλα τα επίπεδα
  • Θεραπεία
  • Χρήση φυσικών μεθόδων
  • Aσθένεια είναι απλά ένα όνομα που δίνεται σε ένα γκρουπ συμπτωμάτων
  • Συμπτώματα – αποτέλεσμα ενεργειακής ανισορροπίας
  • Συμπτώματα – χρήσιμα, ευκαιρία για αλλαγή
  • Υγεία = ισορροπία σε όλα τα επίπεδα

Συμβατική Ιατρική

  • Βιοχημική
  • Στοχεύει στο σωματικό επίπεδο
  • Καταστολή
  • Χρήση χημικών φαρμάκων, τεχνολογίας
  • Ασθένεια είναι μια ξεχωριστή και ανεξάρτητη οντότητα – είτε την έχεις είτε όχι
  • Συμπτώματα – προκαλούνται από την ασθένεια
  • Συμπτώματα – δυσάρεστα, πρέπει να εξαφανιστούν
  • Υγεία = απουσία συμπτωμάτων